• Wat wil je doen?

  • Met wie?

  • Waar?

Museummolen Schermer

Stap in de voetsporen van Leeghwater en leer over de historie van de polders.

Museummolen Schermer in het kort:

  • Leer over polders en het leven in een molen
  • Echt Hollands uitje
  • Ook leuk voor kinderen
  • Leuk te combineren met een bezoek aan dorpen als Graft en De Rijp

Noord-Holland heeft een heel rijke historie. Tussen 1607 en 1612 werden binnenmeren drooggelegd met behulp van 43 molens. Het nieuwe land bleek heel vruchtbaar en hier ontstond daarom landbouw. Dat was destijds -en nu nog- een meesterwerk om trots op te zijn, aangestuurd door meneer Leeghwater. Door de molens hebben de Beemster en Schermer hun unieke karakter gekregen! Eén van de molens is ingericht als populair museum.

museummolen schermer

Kijkje in de molen

De museummolen Schermer heeft een ruim en modern bezoekerscentrum, waarin je meer te weten komt over het droogleggen en het ingenieuze plan er achter. Maar ook over het leven in die tijd en de gevolgen van de drooglegging. Met video’s en interactieve uitleg kun je even aan de slag. Daarna ga je natuurlijk de molen zelf in. Je wandelt door de privevertrekken, want er woonden ook gewoon mensen (hint: voor die bedstee moest je niet te lang zijn…). Na een klim naar de top zie je hoe de wieken draaien en wat hun functie is. Onderin de molen een indrukwekkend waterrad…nog steeds in werking soms! De molenaar is vaak aanwezig en hij kan heel geanimeerd vertellen.

molen museum noord holland

Molen Schermer

De Museummolen Schermer is een leuk bezoek als je meer over de historie van de omgeving en de werking van molens wil weten. Het is ook leuk voor kinderen! Verder heb je een mooi uitzicht over de Schermer en kun je typisch Hollandse plaatjes maken. In de winter is het museum niet open, dus check wel even de site voor openingsdagen.

Ook leuk: fiets, wandel of rij na het bezoek door nabijgelegen historische dorpen zoals De Rijp, Graft, Grootschermer en Schermerhorn.

Alle locaties