• Wat wil je doen?

  • Met wie?

  • Waar?

Blotevoetenpad Bovenkarspel: Gouwe Voeten

Doe je sokken uit en gaan! In Bovenkarspel ligt een prachtig blotevoetenpad: Gouwe Voeten. Het pad loopt door een veelzijdig gebied en er is veel aandacht aan besteed. Ik had nooit verwacht dat dit pad zó uitgebreid zou zijn we hebben er samen ruim 2 uur over gedaan. Leuk voor families en kinderfeestjes maar dit kun je ook gewoon als vriendenuitje doen. Slootjes, een schreeuwhuisje, yoga in het bos en een Cupidolaantje: onderweg kom je van alles tegen. We haalden ook een nat pak… Lees even mee!

Blotevoetenpad Gouwe Voeten in het kort:

  • Blotevoetenpad in Bovenkarspel
  • Duurt zo’n twee uur
  • Help elkaar bij hindernissen en uitdagingen
  • Veelzijdige ondergronden en leuke thematische plekjes zoals het Cupidolaantje en het schreeuwhuisje
  • Leuk als kinderfeestje of familieuitje (ook met alleen volwassenen!)
  • Neem droge kleding mee
blotevoetenpad bovenkarspel gouwe voeten
Klaar voor de start!
blotevoetenpad noord holland
Evenwicht bewaren!

Het Blotevoetenpad ligt in Bovenkarspel (West-Friesland) en hoort bij camping de Gouwe Stek. Het pad is aangelegd door de eigenaren en in de afgelopen jaren kwam er telkens een stukje bij. Inmiddels weten veel gezinnen de locatie te vinden en dat snap ik! Wij bezochten het pad op vrijdagmiddag en het was heerlijk rustig. Na een korte uitleg doen we onze schoenen en sokken uit en laten die achter in de kluisjes. Die hebben we voorlopig niet nodig! Het is even onwennig wanneer we het pad opstappen. De eerste ondergrond is van boomschors en daarna volgen stapstenen. Die middag zouden er nog vele soorten paadjes volgen.

Blotevoetenpad gezond en vooral leuk

Ik volg de route met mijn twee zoons van negen en zes jaar. Onze jongste van twee doet eventjes mee, maar haar kleine voetjes houden het al vrij snel voor gezien. Zij heeft zich met papa heerlijk vermaakt op de trampolines. Mijn zoons stappen ondertussen dapper door. We volgen de route die met klompjes is aangegeven. Na elk klompje volgt een nieuwe ondergrond en de jongens helpen elkaar om langs de ‘hindernissen’ te lopen. In het begin wilden ze vooral snel, maar onderweg zie ik ze onthaasten. Het lopen met blote voeten op verschillende ondergronden schijnt zintuigen te prikkelen en zelfs energie en ontspanning te brengen. Letterlijk even met je beide voeten op de grond, ik voel wel wat dat kan doen. De kinderen hebben vooral gewoon lol: en dat was nou net de bedoeling.

blotevoetenpad bovenkarspel ervaring
Kiezels, boomschors, aarde, slootjes..er is telkens weer een andere ondergrond!

Oeps, in de sloot…

Onderweg komen we verschillende obstakels tegen. De eerste echte uitdaging zijn de palen in het water. Oei, het water is nog erg koud en dit is een ouderwetse baggersloot. Dapper stapt Lenny van paal naar paal, tot ik achter mij een plons hoor…Grote ogen kijken mij aan….tot aan zijn middel in het water gevallen, ohoh! Eerst even schrik en daarna moeten we erg hard lachen. Nu hij toch al nat is, loopt hij lekker verder door het water. Door het riet, over de keien, je droogt vanzelf wel weer jongen. De andere opdrachten doet hij toch een beetje voorzichtiger. Onderweg komen we paaltjes met informatie tegen. Op deze manier leren we meer over de natuur en landbouw, iets dat de eigenaren belangrijk vinden. Het is leuke informatie, over kruiden, bloemen, fruit, oogsten en kaasmaken. We wandelen over begroeide paadjes in het donkere wilgenbos (Abel vindt de yoga oefeningen echt leuk) en we knuffelen elkaar even flink bij het Cupidolaantje. De jongens spotten insecten en leren over fruitbomen en landbouw door de bordjes onderweg. Het schreeuwhuisje vinden ze toch wat gek. Ik zal niet alles verklappen, maar de jongste vond het een feest. Zo hard mogelijk schreeuwen, dat mag anders bijna nooit!

blotenvoetenpad noord holland
Hier lacht hij nog. 10 seconden later lag hij in de sloot, waar we later ook wel weer om konden lachen 😀
schreeuwhuisje
Dit is leuk: eindelijk even niet ‘zachtjes doen’ maar zo hard schreeuwen als je kunt!

Even praktisch

Het blotevoetenpad duurt zo’n 2 uur, wij deden er zelfs nog iets langer over door ons avontuur in de sloot. Vergeet geen droge broek en sokken en doe niet je nieuwste kleding aan. Aan het einde van het pad is gelegenheid om de voeten te wassen of om zelfs even te douchen. Belangrijk: elk stuk is zo aangelegd dat je er omheen kunt lopen als je de hindernis of ondergrond niet kunt of wilt doen. Daardoor is het voor verschillende gezelschappen geschikt! Reserveren voor het blotevoetenpad is niet nodig. Op afspraak kun je het pad wél combineren met drankjes, gebak of lunch. Ook leuk: het Streekbos ligt aan de overkant van de weg, hier kun je allerlei (natuur)activiteiten doen, zwemmen of klimmen in het klimbos! Bekijk hier meer over de tarieven en openingstijden van Gouwe Voeten.

Heb je iets te vieren? Eigenaresse Karin organiseert leuke kinderfeestjes met limonade cake, pannenkoeken en een lekker ijsje. Ook kun je het combineren met leuke creatieve workshops, klimmen in het Streekbos, koken boven kampvuur of een boottocht. Gewoon even bellen en dan regelt ze dat!

blotevoetenpad bovenkarspel gouwe voeten
De route is aangegeven met klompjes. Tip: laat bij elk klompje een ander kind voorop gaan. Zo mogen ze omstebeurt de boel verkennen.
blotevoetenpad bovenkarspel cupido
Het Cupidopad heeft verborgen hartjes. Ik vond dit een prima aanleiding voor een dikke groepsknuffel 🙂

Gouwe Voeten ligt zoals gezegd bij camping de Gouwe Stek. Daar schreef ik op mijn andere site al eens over. Deze boerencamping heeft 50 kampeerplekken en het is dan ook leuk om je verblijf te combineren met het blotevoetenpad. Op de camping zijn konijnen en cavia’s en zelfs een varkentje aanwezig. Er zijn heel ruime kampeerplaatsen met vrij uitzicht. Natuurlijk zijn er verschillende speeltoestellen. In de buurt van de camping kun je veel doen! Denk aan Sprookjeswonderland, het Zuiderzeemuseum of lekker een dagje naar Hoorn. Ook leuk: na het blotevoetenpad lekker pannenkoeken eten in Scharwoude! 

 

Alle locaties