• Wat wil je doen?

  • Met wie?

  • Waar?

Fietsknooppuntenroutes in Noord-Holland

Noord-Holland is natuurlijk een fantastische provincie om lekker te fietsen. Het is vlak en veelzijdig: steden en eeuwenoude dorpen wisselen elkaar af. Zo fiets je tussen de weilanden en dan ineens weer langs het water! Veel bezoekers nemen dan ook graag hun fiets mee wanneer ze naar Noord-Holland komen. Hoe vind je een goede route? Daar kunnen de fietsknooppunten Noord-Holland je bij helpen!

Fietsknooppunten Noord-Holland

Nederland en België kennen een uitgebreid netwerk van goede fietspaden. Zij zijn verbonden door knooppunten: borden met een nummer vanwaar je het volgende deel van de route kunt bepalen. Je kunt thuis via verschillende websites al een route bepalen. Je kijkt op de kaart waar je heen wilt en noteert de nummers van de knooppunten. Onderweg fiets je langs elk knooppunten en je houdt de bordjes in de gaten. Zo simpel is het!

Hoe maak ik een fietsknooppunten route?

  • Ga naar een site met een fietsknooppuntplanner (goed Scrabblewoord 🙂 ) Je kunt bijvoorbeeld de ANWB planner gebruiken, maar ook Fietsroutenetwerk en Fietseropuit werken prima.
  • Kijk hier op de kaart welke regio je ongeveer wil bezoeken.
  • Zoek het dichtstbijzijnde knooppunt van je startlocatie
  • Klik dan op alle nummers die je graag wil bezoeken tijdens de route. De nummers worden verbonden en zo wordt een route gevormd. Hou goed het aantal kilometers in de gaten.
  • Wanneer je klaar bent, kun je jouw zelfgemaakte route uitprinten. De verschillende planners geven je ook bezienswaardigheden onderweg. De ANWB geeft bijvoorbeeld leuke koffiestops en zelfs overnachtingsmogelijkheden. Bij bepaalde planners kun je de route ook opslaan en later weer opzoeken. Dat is per planner verschillend.
  • Wanneer je de route hebt geprint, of de nummers heb genoteerd, kun je op pad. Je start bij jouw gekozen startnummer en volgt de genummerde bordjes naar het volgende knooppunt. Op elk knooppunt staat een overzichtskaart.

Zo kun je zelf een route samenstellen in bijna elke regio in Nederland. Maar hoe weet je welke knooppunten of omgeving de moeite waard is? Daarvoor zijn ook leuke fietsroutes samengesteld door mensen die de regio kennen en de leukste plekjes voor je hebben uitgezocht! Dat kan online, maar soms is papier net even handiger. Mijn tips:

Route.nl Jaarboek

Een heerlijk boek om door te bladeren. Met dit boek heb je direct 191 wandel- en fietsroutes in heel Nederland in handen. Originele routes en leuke thema’s! Zo leer je telkens weer iets over de verschillende plaatsen in Nederland. Voor mij ook een pluspunt: de hele fijne vormgeving (vrolijk en kleurig en dat op A4 formaat) en heel veel tips voor leuke theetuinen en restaurantjes. Er staan hele mooie routes in Noord-Holland in, kijk ook zeker even bij de Laag Holland route. Echt een boek om te bewaren en je krijgt vanzelf zin om op pad te gaan!

Fietsatlas Nederland

Weer een prachtig boek om alvast met de voorpret te beginnen: het Fietsatlas Jaarboek, ook van route.nl. Met deze atlas kun je zelf een fietsknooppuntenroute samenstellen, maar er zijn ook 24 samengestelde routes en leuke stops meegenomen. Handig voor als je graag gebruik maakt van de knooppunten.

Fietsknooppuntenkaart Noord-Holland, Wadden en Friesland-West

Deze kaart geeft alle knooppunten in deze regio weer. Handig wanneer je offline je route wil samenstellen of onderweg een route wil veranderen. Hierbij kun je altijd even kijken waar je ook alweer heen wilde en lekker op een terrasje je volgende route samenstellen. Deze kaart is vooral praktisch.

Zoek je leuke plekken om te stoppen? Er zijn talloze heerlijk terrassen in Noord-Holland, maar hier vind je er alvast een paar. Veel plezier!

 

 

Alle locaties