• Wat wil je doen?

  • Met wie?

  • Waar?

Fort K’ijk Uitgeest

De Stelling van Amsterdam komt tot leven in dit fort uit 1857! Doe de audiotour of geniet van koffie met lekkere taart: dat kan bij Fort K’ijk in Uitgeest!

Fort K’ijk Uitgeest in het kort:

  • Het Fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam
  • Tijdens de audiotour leer je over de Stelling en de natuur rondom het fort
  • Leuke koffiestop tijdens een wandeling of fietstocht
  • Bezoek vanaf hier meer forten in de buurt
fort k'ijk uitgeest
Wie was er eerder…?

Fort bij Krommeniedijk

Als je in de regio van Amsterdam rondrijdt, zie je her en der forten liggen. Grote betonnen kolossen in een groen landschap: wat doen ze daar? Ik ken natuurlijk de Stelling van Amsterdam, maar lang niet alle details. Het spreekt wel tot mijn verbeelding…. Onze forten en waterlinies staan niet voor niks op de nominatie voor de UNESCO Werelderfgoedlijst. In Fort K’ijk in Uitgeest is een interactief bezoekerscentrum gevestigd waardoor je veel meer leert over de Stelling en de geschiedenis van de 42 forten. Met een audiotour ga je op ontdekking door het fort, je hoort hierbij over de oorspronkelijke functies van de forten rond 1900. Een goed doordacht verdedigingssysteem om Amsterdam te beschermen tegen eventuele indringers.

fort bij krommeniedijk

Ontdek het fort met kinderen

De audiotour is ook heel geschikt om met kinderen vanaf ongeveer 8 jaar te doen. Wandel door de lange gangen en bezoek verschillende ruimtes. Hoe zagen de militairen de vijanden aankomen? Wat gingen ze doen als de vijand kwam? En waarom is het huidige landschap zo bijzonder? Tijdens de tour kunnen ze lekker interactief aan de slag. De audiotour duurt ongeveer een half uur, een prima tijd om hun aandacht vast te houden! Als je na de tour nog meer wil doen, is het spel ‘Soldaat op de Stelling’ vast ook leuk!

fort audiotour
Leer meer tijdens de audiotour

Thee drinken in het fort

Rondom het fort liggen uitgestrekte weilanden, waar veel bijzondere vogels verblijven. Dit veenweidegebied is het (tijdelijke) thuis van veel dieren en er zijn veel mooie wandelingen en fietstochten uitgezet. Als je dan na een fijne fietstocht langs forten aankomt bij Fort K’ijk, staat de koffie al op je te wachten! In het fort is namelijk een gezellige brasserie gevestigd waar je tussen de dikke muren en ronde gewelven kunt genieten van lekkere cappuccino, verse thee, taartjes en broodjes.

Het fort is sinds enige jaren opgeknapt en wordt beheerd door Landschap Noord-Holland, de provincie Noord-Holland, Stadsherstel Amsterdam en De Heeren van Zorg. Een bijzondere samenwerking, zo wonen er bijvoorbeeld ook jongvolwassenen met autisme in het fort én is er ruimte voor dagbesteding.

Lees hier alles over het fort! Ook een leuk idee: huur een 2CV bij Ducktrail en rijdt in een Eend de speciale fortenroute langs verschillende forten.

Alle locaties