• Wat wil je doen?

 • Met wie?

 • Waar?

Te water! Beleef Laag Holland vanaf het water

Vanaf het water ziet onze Noord-Hollandse wereld er heel anders uit. Je stapt in een bootje en je voelt ineens…. rust. De wind gaat zachtjes door je haren, je ziet de weidevogels van dichtbij en het riet wuift je toe. Vanuit een bootje krijg je -letterlijk- een ander perspectief op Laag Holland. Ooit bestond dit gebied vooral uit water en dat kun je vanuit een boot of kano goed zien. Vaar door de prachtige dorpen in deze omgeving zoals Broek in Waterland, Monnickendam en de Rijp. Picknickmandje en zonnebrandcreme mee en hup: ga te water. Hier mijn tips om in Laag Holland te varen!

 1. Fluisterboot huren Laag Holland

  Een fluisterbootje heeft een elektrisch aangedreven schroef. Deze maakt weinig geluid en je gaat er kalm mee door het water. Fluisterzacht! Hierdoor hoor je de vogels, het kabbelende water en…elkaar. Iedereen kan zo’n bootje besturen, je hebt geen vaarbewijs nodig. Een hele leuke manier om samen een gezellige middag te hebben. In Laag Holland zijn er veel verhuurpunten, dit zijn mijn tips:
  Fluisterboot theetuin Overleek: Dit dorp ligt midden in een prachtig vaargebied in Waterland. Je gaat door rustige meren en slootjes en bent snel in Monnickendam en de andere dorpen. Je kunt hier verschillende fluisterboten huren, voor twee personen maar ook voor een hele groep. Bij terugkomst ga je natuurlijk nog even genieten van een limonade met huisgemaakt taartje in de theetuin. Reserveren is wel nodig!

  fluisterboot huren waterland
  Bij Theetuin Overleek huur je een fluisterbootje of kano: je vaart zo de natuur in!

  Fluisterbootverhuur Het Ouweland in de Rijp: Achter de Rijp ligt de Eilandspolder, een waterrijk gebied met grillig gevormde eilandjes. Perfect voor een fluisterbootje. Bezoek het typisch Hollandse landschap en pittoreske dorpen als Graft, Schermerhorn en Grootschermer. Bij Het Ouweland kun je zelf een route varen of gebruik maken van de natuurtocht of puzzeltocht. Zij verzorgen ook volledige picknickmanden. Start is in het oude centrum van De Rijp.

  fluisterboot huren purmerend
  Even bukken!

  Boot huren in het Twiske: Recreatiegebied het Twiske is rijk aan water en bijzondere bloemen, planten en dieren. Kijk niet gek op wanneer een Schotse Hooglander je vanaf de kant staat te bewonderen. Bij de Twiske Haven huur je boten, kano’s en sloepen en er zijn ook leuke routes beschikbaar. Ook leuk met kinderen of voor een familiedag. Op het terras van de haven kijk je uit over de natuur en het water, fijn plekje om even samen van de zomer te genieten.
  fluisterboot noord holland

 2. Varen met de boswachter in Ilperveld of Eilandspolder

  De boswachters werken in de natuur: zij kennen alle details en delen heel graag hun kennis. Verwonder je over de vele planten, insecten, vogels en  zoogdieren in deze regio en leer meer over hun eigenaardigheden en leefgewoonten. Ga er maar vanuit dat je altijd weer iets nieuws hoort van deze bevlogen boswachters. Ze organiseren wandelingen, maar je kunt ook met een vaartocht mee. De agenda voor de verschillende regio’s  zie je hier. 

 3. What’s up: Suppen in Waterland en Beemster

  Suppen doe je op een speciaal supboard, dat lijkt op een surfbord. Je staat op het supboard en peddelt vooruit. Zo kun je in alle sloten komen, suppen kan bijna overal! Een actieve manier om de omgeving te beleven. Ga op pad met een leuke gids bij IKSupschermer, zij is heel enthousiast en kent alle mooie plekjes in de regio.

  suppen noord holland

 4. Kano huren in Waterland

  Sterke armen kweken: in een kano zit je dicht op het water en je bent lekker actief bezig. Een kano huren doe je bijvoorbeeld in het Twiske, bij Overleek of in Edam. Maar nog leuker is het om op pad te gaan met iemand die het gebied door en door kent en je naar de meest bijzondere plekken brengt. Bij Wetlandssafari beleef je deze omgeving op een andere manier. Ook leuk: de avondtocht!
  kano huren waterland

 

Alle locaties