• Wat wil je doen?

  • Met wie?

  • Waar?

Paddenstoelenwandeling Schoorl

De blaadjes ritselen onder je laarzen en de grond is vochtig. Het bos kleurt in honderd tinten oranje en het herfstzonnetje schijnt op je snoet: de herfst is zo’n fijn seizoen in de natuur! Ook een mooie tijd om een fijne wandeling te maken, zeker als het goed weer is en even niet regent. De paddenstoelenwandeling in Schoorl is een aanrader: door bossen en duinen op zoek naar deze vrolijke bosbegroeiing.

Paddenstoelenwandeling Schoorl

De paddenstoelenwandeling begint bij het Buitencentrum Schoorl. Dit is het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer voor de Schoorlse Duinen. Je kunt hier veel activiteiten starten, maar vandaag ga ik voor de paddenstoelenwandeling. De vriendelijke medewerkers weten altijd veel over het gebied en ze helpen altijd graag. Bij de balie koop je voor een klein bedrag een route en informatie over de verschillende paddenstoelen die je kunt tegenkomen. Onderscheid maar eens een vliegenzwam van een parasolzwam 🙂  Ik weet er weinig van, dus ik vind zo’n overzichtje wel leuk.

paddenstoelenwandeling schoorl
Daar zijn ze!

Achter het bezoekerscentrum begint de route. Het is de bedoeling dat we de rode paaltjes met witte stip volgen (je verzint het niet). Al snel lopen we het bos in. Af en toe even een klimmetje, we lopen immers in duingebied. De route is niet geschikt voor een kinderwagen (of rollator), want het zand is nog mul op sommige plekken en er zitten trappetjes in de route.

1000 soorten paddenstoelen

Al snel komen we de eerste paddenstoelen tegen. Er groeien zo’n 1000 (!) soorten in dit gebied (en ze staan niet allemaal op mijn kaartje), verschillende paddenstoelen doen het goed op de kalkarme grond van dit gebied. We zien vooral in de herfst veel paddenstoelen, omdat de grond dan nog warm is, de buitentemperatuur relatief hoog Ă©n er valt vaak veel regen waardoor de grond vochtig is. Oktober is daarmee een ideale maand voor paddenstoelen.

paddenstoelenroute schoorl
Lekker wandelen door de duinen en bossen met overal herfstkleuren!

herfstwandeling noord holland

Wat hoor ik daar?

De route is ongeveer 7 kilometer lang en wij deden het rustig aan. Onderweg liepen we heerlijk door het bos. Als je stil bent hoor je zoveel leven: vogels, insecten, er ritselt van alles! Het is wel belangrijk om stevige schoenen te dragen, de ondergrond kan af en toe best nat en mul zijn. Na ongeveer 2 uur waren we weer terug bij het Buitencentrum. En dan is het natuurlijk tijd voor….warme chocomel!! Dat haal je in het centrum bij restaurant IJgenweis, met een sĂşperuitzicht op de Schoorlse Duinen.

wandelen schoorl

Wil je ook de paddenstoelenroute lopen? Dat kan elke dag, maar als je de informatie wilt ophalen moet je wel even rekening houden met de openingstijden. Meer info over de route vindt je hier.  

Alle locaties