• Wat wil je doen?

  • Met wie?

  • Waar?

Pepernotenwinkel: 50 soorten?!

Purmerend is voor even een bijzondere winkel rijker: Van Delft opende er in september een pepernotenwinkel. Bijna alleen maar pepernoten, in meer dan 50 verschillende smaken! Daar moest ik natuurlijk even langs…en proeven! Sommige zijn nogal bijzonder en andere kennen we wel. Hier lees je mijn ervaring met de pepernotenwinkel Purmerend.

Pepernotenwinkel van Delft in Purmerend

Pepernoten…of kruidnoten?

Pepernoten, of moet ik nou zeggen kruidnoten? Ik haal ze altijd door elkaar. Van Delft zegt terecht dat ‘in de volksmond’ er vooral gesproken wordt over pepernoten en dus houden zij het op ‘de pepernotenfabriek’ ook al klopt het technisch niet. Een leuk concept: in heel Nederland openen ze in het najaar pepernotenwinkels met bijzondere smaken van dit Nederlandse brosse koekje. Dat moet natuurlijk elk jaar gekker. Ik bedoel, chocoladepepernoten kennen we nu wel toch?

pepernotenwinkel Purmerend

Pepernotenwinkel Purmerend

In Purmerend vind je de pepernotenwinkel aan Hoogstraat 7G (beter bekend als ‘in de Strada’ of tegenover de van Haren). Het winkeltje is in stijl aangekleed en de centrale plek is natuurlijk: de proeftafel! Hier staan verschillende bijzondere smaken klaar voor jouw oordeel. Ik begon maar eens met ‘Irish coffee’ en daarna ‘stroopwafel’. Best lekker, je proeft even de genoemde smaak en daarna de echte pepernotensmaak. Bij ‘tompouce’ kon ik niet zoveel onderscheiden van dit favoriete gebakje, maar bij ‘appeltaart’ zeker wel! De smaken worden steeds gekker. Zo zijn er bijvoorbeeld ook pepernoten in de variaties gin tonic, limoncello, kokos, roomboter en lemon cheesecake. Ga zelf op onderzoek uit en kijk wat je nog meer ontdekt.

Gin tonic pepernoten

Mixen maar

Langs de wanden staan lange rijen met reeds gevulde zakjes. Ik had eigenlijk gedacht dat je net als een snoepwinkel zelf een zakje kon maken met allerlei verschillende smaken door elkaar, maar dat kan helaas niet. Daardoor heb ik me beperkt tot het proberen van twee smaken, want één zo’n zakje kost toch € 4,00. Dat is leuk voor de echt gekke smaken, maar voor de inmiddels wat bekendere smaken kun je bij andere winkels ook wel voordeliger terecht. Een mixzak zou leuk zijn!

pepernotenfabriek van delft purmerend

Heb je zelf smaaksuggesties? De medewerkers willen ze graag horen, alles wordt genoteerd op een groot vel naast de kassa. Hele originele en ook bedenkelijke smaken staan er al bij. Van Delft heeft in elk geval nog genoeg inspiratie voor pepernotenwinkels voor de komende jaren! Wil je alle smaken zien (en ze ook online bestellen), dan kan dat in de pepernoten webshop van van Delft.

Alle locaties