• Wat wil je doen?

  • Met wie?

  • Waar?

Peren plukken in de Beemster

Fruit plukken: wat een leuk herfstuitje is het toch. Elk jaar gaan we wel naar een boomgaard om appels of peren te plukken. Ik vind het leuk om te doen en de jongens genieten er echt van. Dit jaar is Puck voor het eerst oud genoeg om ook mee te gaan en te leren dat peren niet in de supermarkt groeien. Wij gingen peren plukken bij Toffe Peer in Middenbeemster en hier lees je onze ervaring!

fruit plukken beemster

Peren plukken in de Beemster

De Beemster is in de oogsttijd altijd heel gezellig. Bij veel boerderijen staan tafeltjes buiten om de oogst aan te bieden aan voorbijgangers. Daar kun je voor een prikkie de meest verse producten kopen: veel fruit maar ook groente en kalebassen. In de weekenden in oktober (afhankelijk van de oogst kunnen de data een beetje veranderen per jaar) opent Toffe Peer weer de deuren naar de boomgaard. Bij dit fruitbedrijf in Middenbeemster kun je dus zélf de peren van de boom halen!

Toffe Peer Beemster

Toffe Peer is een fruitbedrijf met zo’n 15.000 perenbomen. Doordeweeks is het team beredruk om alle peren te plukken, deze worden onder andere aan supermarkten geleverd. In het weekend vinden ze het leuk om gasten te ontvangen. En dat is heel gezellig: een van de hoogtepunten is het boomgaardtreintje. Een klein treintje op een rails, met op elke aanhanger een paar strobalen. Je gaat zitten op de strobaal en je wordt zo door de boomgaard geleid naar een goede plek om te plukken. Wel zo handig: de boomgaard is 8,5 hectare groot dus ik was blij dat ik met Puck niet hoefde te lopen 🙂

toffe peer beemster
Het boomgaardtreintje

peren plukken in de beemster

Leren over peren

In de boomgaard vertelt een enthousiaste medewerker over de peren. Wij konden de bekende Gieser Wildeman plukken: een klein stoofpeertje. Ik hou daar erg van, dus ik kan weer de keuken in thuis. De peren worden biologisch bemest en zijn mede daardoor van goede kwaliteit. Ook vertelt de medewerker over het leven in de boomgaard, met bijen en andere insecten. En hoe pluk je nou een peertje? Wel belangrijk: niet zomaar trekken! De jongens luisterden aandachtig (ja daar opeens wel…).

En dan: aan de slag! We hadden een eigen tas mee en ik had geleerd van vorige keren. Ik sprak met de jongens een aantal af dat ze mochten plukken. Anders zit ik thuis met 10 kilo stoofperen, snap je. Puck kon ook leuk meedoen want de peertjes hingen voor haar laag genoeg. Ze ontdekte allerlei beestjes en liep lekker door het gras te scharrelen. Heerlijke rust, kindjes blij: genieten hoor.

fruit plukken noord holland
Altijd die ene kiezen waar ze nét niet bij kan 🙂

toffe peer middenbeemster

Peren en pompoenen

Na zo’n twintig minuten gingen we weer terug op dat treintje, dat ook nog vol gas bleek te kunnen. Boys and their toys 🙂 Eenmaal terug kun je je oogst laten wegen en betalen. Natuurlijk neem je ook nog even wat sap mee voor thuis. Wij kozen voor peren-, appel- en framboospeersap, dat nooit lang overleeft bij ons thuis. Op het terrasje kun je ook nog een stukje perentaart nemen, terwijl de kinderen nog even lekker spelen. Op de terugweg hebben we ook nog pompoenen gekocht, dus het is helemaal herfstig bij ons thuis. Leuk aandenken aan een mooie Beemstermiddag!

peren plukken in de beemster

Toffe Peer is open in de weekenden in oktober, kijk op de site voor de meest actuele informatie over data en soorten peren.
Heb je zin om nog meer te bezoeken in de Beemster? Kijk dan ook bij fruitbedrijf Eerlijk en Heerlijk!

Hier schreef ik eerder over andere locaties om zelf fruit te plukken in Noord-Holland. 

 

Alle locaties