• Wat wil je doen?

 • Met wie?

 • Waar?

Rijksmuseum met kinderen

Naar het museum met de kinderen: nog niet zo lang geleden was alleen de gedachte al reden voor trillende handjes. Van mij, welteverstaan. Achter ze aanrennen en vooral zorgen dat ze niks aanraken: niet mijn idee van een gezellige middag. Maar mijn jongens zijn nu zes en negen jaar en door een project op school hadden schilderijen ineens de aandacht. Leuk moment voor een ontmoeting met de Nachtwacht, dacht ik. Wat bleek: het Rijksmuseum met kinderen is ontzettend leuk voor deze leeftijd! Wij deden de ‘1 kilometerroute’, een soort speurtocht voor kinderen en zo leerden we allemaal iets dat we nog niet wisten. Maar er is meer: kinderen kunnen zelf kunst maken, er is een familiespel en er zijn speciale kinderrondleidingen. Hier onze tips voor een bezoek aan het Rijksmuseum met kinderen.

nachtwacht kinderen
Deze kun je natuurlijk niet missen!

Tijdens een studiedag van school hebben wij onze twee zoons eens meegenomen naar het Rijksmuseum. De dochter van twee namen we maar niet mee, dat zou meer lijken op een tornado in een museum…. Het was een beetje een gok: geen idee of de jongens dit langer dan een half uur konden waarderen! Maar we hadden een superleuke middag. Het Rijksmuseum speelt handig in op kinderen en zo hebben we spelenderwijs wat geleerd over Rembrandt, de VOC tijd, wapens én ‘Piet en Vincent’.

Speurtocht

Bij de balie in de centrale hal kun je de ‘1 kilometerroute’ halen. Dat is een klein (en gratis) boekje met een route die je langs zeven verschillende highlights door het hele museum brengt. Bij elke stop zijn er vragen en opdrachten. Zo hebben we het samen op een bankje gehad over het grootste schilderij van het museum. Leuke vragen die ervoor zorgen dat kinderen beter naar het beeld kijken en ook hun fantasie gebruiken. ‘Hoe zou het ruiken?’ ‘Waar hebben die mannen het over?’ Natuurlijk kreeg ik onverwachte antwoorden 😀 Door de opzet blijven ze lekker bezig. Wij deden ongeveer 2 uur over de route, maar hebben rustig aan gedaan en onderweg hebben we ook andere dingen bekeken. Mijn tips om even te bekijken:

 • Alle stops uit de familiekijkroute (waaronder natúúrlijk de Nachtwacht, het grootste én kleinste schilderij uit het museum, poppenhuizen, schepen, tempelwachters en kleding van ‘ridders’). Nog even over de Nachtwacht: wij bekeken thuis de Klokhuistour van Beleef de Nachtwacht. Zo wisten ze er al iets van. Met name de scheur boven het hondje moest natuurlijk persoonlijk nader onderzocht worden 😉
 • De bibliotheek (‘wow, is dit van Harry Potter?’)
 • In de eregalerij vind je ‘Het Sint-Nicolaasfeest’ van Jan Steen. Dit is een herkenbaar tafereel, zeker met enige toelichting. Leuk om samen te bespreken dat dit feest al heel lang gevierd wordt en wat er veranderd is in de tijd.
 • Ander herkenbaar schilderij is ‘Winterlandschap met schaatsers’ van Hendrick Avercamp in zaal 2.6. Daarin zagen ze een grote zoekplaat omdat er van alles gebeurd. Ik noemde het een soort ‘Waar is Wally’, al vond mijn partner dat toch een belediging aan dhr Avercamp 😉
 • Boys will be boys: in zaal 0.12 vind je een heel wapenarsenaal. Of in ons geval: ‘Zo zagen Nerfpistolen er vroeger vast uit’.
 • Toch even langs Vincent van Gogh, die herkennen ze. In zaal 1.18 zie je zijn bekende zelfportret.
 • Het is even een klim, maar op de derde verdieping vind je recent werk van 1900-2000. Het complete vliegtuig spreekt tot de verbeelding. En passant laat je hier ook even Karel Appel en Piet Mondriaan voorbijkomen. Culturele opvoeding van vandaag: check.
 • rijksmuseum met kinderen
  Goed kijken en bezig zijn met de opdrachten, serieuze zaak hoor 😉

  rijksmuseum met kinderen
  Je komt door de speurtocht ook op minder voor de hand liggende plekken.

Ik vond dat de medewerkers ook leuk zijn met kinderen. Zo kwam een medewerker actief naar de jongens toe en wees ons op de wapenkamer omdat hij dacht dat ze dat wel leuk zouden vinden. Compliment voor de betrokkenheid. Aan het einde van de ‘1 kilometerroute’ (die bij ons gevoelsmatig 5 kilometer was, maar dat zal gewoon slechte navigatie van ondergetekende zijn geweest) kun je met de kinderen naar ‘de Picknick’. Hier liggen allerlei tekenmaterialen klaar. Aan de achterzijde van de route staat namelijk ‘Rembrandts tekenles’, een serie opdrachten waar ze nog even zoet mee zijn.

Digitaal familiespel en gids

In het Rijksmuseum is nog veel meer te doen voor de hele familie. Het digitaal familiespel lijkt mij erg leuk: samen moet je dan binnen 1 uur 8 verschillende geheimen van het Rijksmuseum ontdekken. Die doe je middels een iPod, die je huurt. Dit spel is geschikt voor families met kinderen van 7 jaar en ouder en je speelt met minimaal twee en maximaal 4 personen. De kosten zijn € 2,50 per device.

Er zijn ook familiegidsen. Deze gids is een bijzonder doeboek, dat je in 45 minuten meer over een bepaald onderwerp leert aan de hand van spelletjes en opdrachten. Door deze opdrachten leer je kunst te ontdekken. De boeken kosten € 10,00 en ze zijn er in verschillende thema’s: Middeleeuwen, 17e eeuw, 18e eeuw en 19e eeuw. Over de Rijksmuseum familiegidsen zie je hier meer:

Zelf kunst maken

Na het bekijken van schilderijen krijgen ze wel zin om zelf ook iets te tekenen. In de Picknick kunnen ze in het weekend onder begeleiding aan de slag met Rembrandts tekenles. Op zaterdag en zondag zijn er tussen 14.00 uur en 16.00 uur kunstdocenten aanwezig. Op feestdagen en in vakanties is dit van 11.00 uur tot 16.00 uur. Reserveren is niet nodig en het is gratis. Gewoon lekker aanschuiven.

Rondleiding met het gezin

Om je Rijksmuseum ervaring nog even meer te verdiepen, kun je eens een familierondleiding boeken. Hierin neemt een gids jullie mee langs een aantal hoogtepunten en zo krijg je natuurlijk veel meer achtergrondinformatie over de objecten. Je kunt je aansluiten bij een ander gezin (€ 5,- pp) of een priverondleiding boeken (€ 75,-)

playmobil rijksmuseum
Smile! In het winkeltje is ook speciaal speelgoed te koop, zoals ‘Het Melkmeisje’ van Playmobil of Nijntje, ook als Melkmeisje. Tof!

Toegang voor kinderen is gratis

Een bezoek aan het Rijksmuseum met kinderen is dus eigenlijk gewoon heel leuk en interactief. Ook belangrijk: toegang voor kinderen tm 18 jaar is gratis, voor volwassenen is dat € 20,-. Mijn tip: heb je een Bankgiroloterij VIPpas? Dan mag je met twee volwassenen gratis naar binnen en heb je dus voor niets een leuke middag. Dat hebben wij gedaan. NB: je moet je dan wel even bij de ‘Vrienden’ balie melden (niet in de lange rij) om een ticket voor de tweede volwassene en de kinderen te halen. Natuurlijk is ook een museumpas hier geldig. Ook dan hoef je niet in de rij.

langste roltrap van nederland
De langste roltrap van Nederland!

Met de metro naar het Rijksmuseum

Wij gingen voor het eerst met de Noord-Zuidlijn de stad in en dat is ook echt een aanrader. Met de auto de stad in wil je natuurlijk sowieso niet, maar met deze nieuwe metrolijn ben je echt supersnel in het centrum. Veel handiger dan de trein en tram wat mij betreft. We hebben de auto voor € 1,00 geparkeerd bij de P+R locatie in Amsterdam-Noord. Vanaf hier ga je met metrolijn 52 naar de Vijzelgracht en dan sta je na 5 minuten wandelen voor het Rijksmuseum. Station Vijzelgracht heeft de langste roltrap van Nederland, wat natuurlijk al een feestje op zich is 😉

Bezoek jij het Rijksmuseum met kinderen of heb je een andere museumtip? Laat het even weten! Alvast een fijne middag samen!

 

Alle locaties