• Wat wil je doen?

  • Met wie?

  • Waar?

Sinterklaasuitjes in de regio

Pepernoten, taaitaai en heel veel sinterklaasliedjes: ik vind het een gezellige tijd. Een drukke periode, met de aankomst, het Sinterklaasjournaal, schoen zetten, knutselen op school en alle spanning die erbij komt kijken. Mijn kinderen veranderen in die paar weken langzaam in (evil) pingpongballen…. maar het is toch ook zo ontzettend knus! Dit jaar was ik op zoek naar leuke sinterklaasuitjes in Noord Holland in de weekenden voor 5 december. Ik heb er een paar gevonden, misschien ook iets voor jou!

Sinterklaas in Kasteel Radboud

Het huis van Sinterklaas is natuurlijk magisch…zeker als het in een kasteel is. In Kasteel Radboud in Medemblik kun je de Sint ontmoeten. Je kunt dansen met danspiet, luisteren naar voorleespiet en een leuke speurtocht door het kasteel doen. Samen een tekening maken en hem dan óók nog gelijk aan Sinterklaas geven (ik ben benieuwd of mijn mannen dat durven…) Lijkt me een leuke dag.

Wanneer: 24 en 25 november en 1 december
Tijd: van 11.00 uur tot 16.00 uur
Entree: € 4,00 per kind,  begeleiders gratis
Bekijk hier meer informatie over Sinterklaas in Kasteel Radboud

sinterklaasactiviteit noord holland
Best een aardig optrekje, die Sint….Kasteel Radboud lijkt me zo sfeervol als het straks is aangekleed in decemberstijl.

Pietendorp in Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Al jaren een supersucces! Het buitenmuseum in Enkhuizen wordt omgetoverd tot een heel sfeervol Pietendorp. De pepernotenbakkerij draait overuren (wat zal het daar lékker ruiken zeg..) en de kinderen kunnen de pieten helpen om de verjaardag van de Sint voor te bereiden. Er zijn veel pieten, zodat je kind altijd wel een leuke ervaring met een van hen heeft. Ook leuk, de échte pakjesboot 12 ligt in de haven (alleen op 24-25 november).

Wanneer: 24 en 25 november en 2 december
Tijd: van 10.00 uur tot 16.00 uur
Entree: € 12,00 per persoon. Houders van museum- en vipkaarthouders hebben gratis entree, net als kinderen tot en met 2 jaar.
Lees meer op de site van het Pietendorp Zuiderzeemuseum

De Bakkerij van Sinterklaas – Medemblik

Het (toch al superleuke) bakkerijmuseum wordt in de sinterklaasperiode gebruikt als de bakkerij van Sinterklaas. De vrijwilligers gaan aan de slag met allerlei lekkernijen die zo bij deze tijd horen. Ooit werkte ik in een banketbakkerij en daar maakten de bakkers dit ook. Wat leuk om weer te zien! Borstplaat, marsepein, natuurlijk pepernoten (nee: kruidmoppen…), chocoladefiguren, taaitaai: weet jij hoe je het maakt? De kinderen kunnen zelf ook natuurlijk wat doen: helpen met speculaaspopjes versieren of (tegen kleine bijbetaling) leren hoe je een marsepein figuurtje maakt. Leuk te combineren met de andere uitjes in Medemblik!

Wanneer: elke dag van 17 november tot 5 december. Alleen in de weekenden zijn er extra workshops: speculaaspopjes versieren en marsepeinfiguren maken.
Tijd: van 11.00 uur tot 17.00 uur
Entree: Volwassenen € 6,50, kinderen van 3 tm 12 jaar € 4,50. Kinderen van 0-2 jaar gratis.
Lees meer op de site van het Bakkerijmuseum Medemblik

sinterklaasuitje noord holland

De Chocoladefabriek van de Sint – Zaans Museum

17 november is de landelijk intocht op de Zaanse Schans! Ik verheug me al op de beelden. De Zaanstreek heeft natuurlijk een sterke connectie met cacao, daarom is Het Zaans Museum (dat naast de Zaanse Schans ligt) in deze periode ‘de chocoladefabriek van de Sint’. In de ‘fabriek’ worden chocoladeletters gemaakt en je kunt je eigen chocoladewikkel knutselen. Ook kun je helpen om de fabrieksmijter terug te vinden. Genoeg te doen en leuk te combineren met de Zaanse Schans natuurlijk.

Wanneer: 12 november tm 5 december
Tijd: van 10.00 uur tot 17.00 uur
Entree: Volwassenen € 10,00, kinderen van 4 tm 17 jaar € 6,00 en kinderen tm 3 jaar gratis
Lees meer op de site van het Zaans Museum

Ik weet natuurlijk niet op welk evenement welke (zwarte/roetveeg/gekleurde) pieten er komen, dit is slechts een leuk voorbeeld 🙂

Kasteel van Sinterklaas Muiderslot

Nog zo’n idyllische locatie voor een sinterklaasfeest: het Muiderslot. Zij zetten twee dagen de poorten open voor een mooi aangekleed evenement. Het pietendiploma halen op het oefendak, sinterklaasliedjes oefenen, kennis maken met Amerigo, een tekening maken en uiteindelijk: de Sint ontmoeten. Ook leuk: er is een ‘geheime’ route voor ouders waarbij je meer leert over het hoe en waarom van de tradities rondom Sinterklaas. NB: je moet vooraf een ticket kopen!

Wanneer: 24 en 25 november
Tijd: van 12.00 uur tot 17.00 uur (je koopt een kaartje met een tijdsvak)
Entree: Volwassenen € 15,50, kinderen van 4 tm 11 jaar € 9,00
Voor meer info en tickets kijk je op de site van het Muiderslot

Heb jij nog leuke sinterklaasuitjes in Noord-Holland gespot? Laat een reactie achter op Facebook of Instagram, misschien plaats ik hem er bij!

 

Alle locaties