• Wat wil je doen?

  • Met wie?

  • Waar?

Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Wandel door historische straatjes en waan je in Nederland rond 1900: dat doe je in het Zuiderzeemuseum Enkhuizen!

Het Zuiderzeemuseum in het kort:

  • Wandel door een historisch dorp in het buitenmuseum
  • Bekijk de schatkamer van de Zuiderzee in het binnenmuseum
  • 140 historische panden mét een verhaal
  • Heel leuk én leerzaam voor kinderen
  • Goed te combineren met een bezoek aan Enkhuizen

In het Zuiderzeemuseum leer je over het leven in een dorp aan de Zuiderzee rond 1900. De Afsluitdijk bestond nog niet en de inwoners van de dorpen rondom de Zuiderzee leefden van de zee. In het buitenmuseum staan 140 van de originele historische panden, die uit de dorpen verplaatst zijn naar Enkhuizen. Op elk pand lees je de historie en veel panden zijn ook van binnen aangekleed. Zo leer je over de inwoners en hun beroepen, de dorpse gemeenschap en de rol van het water in hun leven.

Alsof je door een gezellig dorpje wandelt

Buitenmuseum Enkhuizen

Saai? Geen moment! Het buitenmuseum is een heel levendig dorp. Op straat loopt de voddenboer, in de smederij wordt het vuurtje opgestookt en de schrijfles in de historische school gaat net beginnen. Naast de kerk gaat een groep kinderen touwtje springen en in de snoepwinkel worden boterbabbelaars en stroopsoldaatjes flink verkocht. In de verkleedkist kunnen kinderen zich omkleden en zo geheel in stijl door het dorp wandelen. Zelf proef je even een versgerookt sprotje bij de visrokerij of een verse wafel bij de bakkerij.

rokerij zuiderzeemuseum
Versgerookte vangst bij de visrokerij!
Je kunt veel zelf doen in het museum. Wij maakten een klompbootje, echt heel leuk voor oudere kinderen (tegen bijbetaling van € 4,00)

Met het bootje of lopend?

Je kunt op twee manieren bij het museum komen. Buiten het dorp kun je op de algemene parkeerplaats parkeren en dan met de boot naar de ingang van het museum. Dat is een leuk tochtje van zo’n 10 minuten langs Enkhuizen. Een andere manier is om bijvoorbeeld bij het treinstation te parkeren en dan zo’n twintig minuten door Enkhuizen te wandelen naar de ingang van het buitenmuseum. De route is goed aangegeven. In Enkhuizen vind je ook het binnenmuseum, waar je met je kaartje ook toegang toe hebt. Hier vindt je een rijke verzameling aan boten, foto’s, gebruiksvoorwerpen en schilderijen over het leven aan de Zuiderzee. De moeite waard om even mee te pakken, ook omdat het in het dorp zelf ligt.

Het bootje meert direct bij het buitenmuseum aan en het vaartochtje is leuk, zo langs de haven van Enkhuizen

Gratis naar het Zuiderzeemuseum

Ben je lid van de Bankgiroloterij of Vriendenloterij of heb je een museumjaarkaart of I Amsterdam City Card? Kijk dan even goed naar de huidige aanbiedingen, vaak krijg je dan namelijk gratis entree of korting op de kaartjes. In het museum zijn verschillende restaurantjes en plekken waar je wat eten of drinken kunt kopen. Hondjes zijn niet toegestaan in het museum. NB: de locatie van het parkeerterrein kan per jaar verschillen. Volg daarom de (alom aanwezige) ANWB borden rond Enkhuizen om op de juiste plek te komen.

Wil je het bezoek leuk afsluiten? Op een half uur rijden ligt pannenkoekenrestaurant Ootje Konkel! 

 

Alle locaties