• Wat wil je doen?

  • Met wie?

  • Waar?

Dag in Purmerend

Purmerend: de marktstad. Een compact centrum, veel historie en veel te ontdekken. In de toeristenboekjes wordt Purmerend omschreven als ‘de stad waar de locals graag komen’ en dat herken ik wel. Er komen dan ook steeds meer (buitenlandse) bezoekers, zeker nu ook de hop op-hop offbus ook in Purmerend komt. Het is winkelgebied is in de regio heel bekend zeker leuk, maar er is méér. Wat mag je echt niet missen tijdens je bezoek? Ik neem je even mee langs bronzen koeien, vrolijke etalages, het kleinste winkeltje, de lekkerste cappuccino en ondertussen leer je wat Purmerend met bier te maken heeft. Hier mijn tips voor een dagje uit in Purmerend!

Winkelen in Purmerend

Goed, laten we met het meest ‘bekende’ beginnen. Purmerend heeft een historisch centrum met leuke winkelstraatjes. Veel unieke winkeltjes waar je gewoon door de ondernemer zelf wordt geadviseerd en waar je je vooral welkom voelt. Wandel over Padjedijk (haal even wat lekkers bij Harry de Groot of een superverse cappuccino bij Rozemeijer), struin over de Peperstraat (die bloemenwinkel ruikt zo verrukkelijk naar vers) en steek dan de Kaasmarkt over naar de Breedstraat en Dubbele Buurt. Dat kleine winkeltje aan je rechterhand met die tassen heeft ook hele mooie (handgemaakte) sieraden. Wil je graag jouw kindje blijmaken? In dit ludieke speelgoedwinkeltje vind je zeker iets. Daarna ga je nog even naar het Eggertcentrum, waar je naast verse koffie en ook verschillende bekende ketens vindt. Ga op zoek naar Multi-ijs, ik ga meestal voor een bolletje ‘oma’s cake’ of stroopwafelijs 😉

nicolaaskerk purmerend
Wandel over Padjedijk en dan over de Kaasmarkt, langs deze bijzondere kerk!

De Koemarkt

Even bijkomen met een kop thee of toch liever een borrel met wat lekkers? Als je de Dubbele Buurt uitloopt, kom je vanzelf op de Koemarkt. Dit is het centrale horecaplein van de stad, met aan weerszijden een fantastisch aanbod van restaurants, proeflokalen en bruine kroegen. Van het voorjaar tot het late najaar is het plein aangekleed met hele fijne terrassen. Een aantal van mijn favoriete plekjes op de Koemarkt lees je hier.

brasa purmerend
Pak een terrasje en geniet van de Koemarkt! (dit lekkers haal je bij Brasa)

Grachtenwandeling Purmerend

Het is echt zonde om je te beperken tot de winkelstraten. Als je iets langer de tijd hebt, doe dan een stadswandeling of grachtenwandeling. Tot het einde van de 19e eeuw was de boot het belangrijkste vervoermiddel in de stad, er was vooral water en een aantal dijken. Welvarende kooplui hebben hier prachtige panden laten bouwen. Let goed op de gevelstenen, ze vertellen hun eigen verhaal! Haal een gratis route bij de VVV Purmerend (Peperstraat 35) of doe je oortjes in en luister naar de audiotour van IZI Travel. Onderweg kom je vast langs het kleinste winkeltje van Purmerend en zie je een bijzonderen muurschildering over melk.

grachten purmerend
De grachten in Purmerend, je komt er van alles tegen ;-)3

En dat verhaal van de Bierkade…? In de zeventiende eeuw waren er veel ‘bierstekerijen’ in Purmerend gevestigd, hier werd bier over het water naartoe getransporteerd en opgeslagen in de grote pakhuizen. Kun je nog verwijzingen vinden?

Als je na alle historische panden zin hebt in iets moderners, ga dan even kijken bij de Melkwegbrug. Doe dat liefst in de schermering of de avond, de verlichting is prachtig! Deze moderne architectonische brug voor fietsers en wandelaars verbindt het centrum met de nieuwste woonwijk van Purmerend: Weidevenne.

Met de kinderen Purmerend ontdekken

Neem lekker je kinderen mee! Zij hebben vast geen zin om de hele dag te winkelen, maar er is meer te doen. Ga bijvoorbeeld klauteren over een touwbrug, hutten bouwen en kleine beestjes ontdekken in het Speelbos in het Purmerbos. In dit door Staatsbosbeheer aangelegde speelgedeelte hoeven kleine onderzoekers vooral níet op de paden te blijven.

koemarkt purmerend fontein
Op de Koemarkt kun je heerlijk eten…en in de zomer ook lekker met de fonteinen spelen!

Purmerend heeft ook een van de beste zwembaden van Nederland: het Leeghwaterbad. Natúúrlijk met glijbanen, kleutergedeelte en hele fijne warme baden waar baby’s zich ook prettig voelen. Na een paar uur zwemmen snuif je de natuur op tijdens een wandeling in het groene Leeghwaterpark. Ook bijzonder: de grote speeltuin de Speelkraam, gebouwd met natuurlijke materialen. Aan de overkant nog even de geitjes aaien bij de Ridderhof.

Fietsen door Laag Holland

Op een fiets zie je meer! Huur een fiets (of neem ‘m zelf mee) en ervaar Laag Holland. Bezoek bijvoorbeeld de theetuin in Overleek, wandel door Monnickendam, haal een haring in Volendam of proef de streekproducten in (werelderfgoed) De Beemster. Dit is bijvoorbeeld een leuke fietsroute door Laag Holland.

Misschien heb je aan 1 dag in Purmerend niet genoeg. Maar weet je, dan ga je toch gewoon nog een keer?

Alle locaties