• Wat wil je doen?

  • Met wie?

  • Waar?

Sinterklaas in Kasteel Radboud

De aanblik is al imposant: woont Sinterklaas in een echt kasteel? We steken de slotgracht over via de brug en wandelen over het plein, langs het kanon. Daar staat Piet al naar ons te zwaaien: welkom in het huis van Sinterklaas! De sfeer zit er binnen en buiten direct in: op deze koude zondag bezoeken we Kasteel Radboud in het prachtige plaatsje Medemblik. Voor twee weekenden is dit kasteel uit het jaar 1288 (!) ingericht als het pakhuis van Sinterklaas. Hij woont, slaapt en werkt hier en alle kleine bezoekers zijn welkom. Een leuk, toegankelijk en niet absurd druk uitje, lees even mee met onze ervaring met Sinterklaas in Kasteel Radboud Medemblik.

kasteel radboud sinterklaas
Een kasteel uit 1288 is natuurlijk sowieso al een heel leuk uitje. Want hier leefden ook ridders ūüėČ

Kasteel Pieten Medemblik

Met drie kinderen is de periode na de aankomst van de Sint op zijn zachtst gezegd ‘een beetje druk’. We kijken het Sinterklaasjournaal, zetten schoenen en in het weekend willen we dan wel even naar buiten. In Noord-Holland zijn verschillende leuke Sinterklaasuitjes te vinden. Wij kozen nu voor ‘Kasteel Pieten’ in Medemblik, vanwege de kleinschaligheid en de indrukwekkende locatie. Ook een pluspunt wat mij betreft: de heel vriendelijke toegangsprijs. Voor de kinderen betaal je ‚ā¨ 4,00 en begeleiders mogen gratis naar binnen.

kasteel radboud sinterklaas
Piet staat ons al op te wachten! Een warm welkom.

Sinterklaas in Kasteel Radboud

In het kasteel volg je de groene pijlen en dan kom je telkens in een ander vertrek. We beginnen in de slaapkamer van Sinterklaas. Wat draagt hij ’s nachts? De details zijn zo leuk, kijk even goed naar de jeugdfoto’s van Sinterklaas. En van wie heeft hij een foto op zijn nachtkastje…? Tijdens de wandeling kom je overal pieten tegen, waar je spelletjes kunt spelen. Samen klimmen in de touwen, dansen in de indrukwekkende Grote Zaal of lekker op een kussen kruipen terwijl piet voorleest bij de open haard… Ik vond het er zo gezellig!

sinterklaas medemblik
Piet leert je touwklimmen, tot in de nok van de kamer!

Sinterklaas ontmoeten

Als laatste ontmoet je dan natuurlijk Sinterklaas, die voor iedereen de tijd neemt voor een praatje, een foto en een kadootje. Laagdrempelig, niet te eng of te druk (al is dat laatste natuurlijk een momentopname). Na de tour kun je in het museumcafé even een kopje warme chocolademelk of iets anders lekkers halen en bij het vertrek staat piet je uit te zwaaien. Tot volgend jaar! Wij deden ongeveer een uur over ons hele bezoek en dat is met kleine kinderen echt voldoende. Door de vele smalle trappen is de route niet zo geschikt voor kinderwagens, dus het is wel handig om daar rekening mee te houden. Ik vond het fijn dat alle medewerkers echt betrokken zijn, de pieten nemen de tijd en zo hadden onze kinderen echt een leuke persoonlijke ervaring. Let op: In 2018 is Sinterklaas in Kasteel Radboud alleen nog toegankelijk op zaterdag 1 december. 

sinterklaas noord holland
Uiteindelijk ontmoet je dan Sinterklaas himself.

Nog meer te doen in Medemblik

Na het bezoek zijn wij naar het centrum van Medemblik gewandeld (ongeveer 10 minuten) en daar hebben we ook gelijk het Bakkerijmuseum bezocht. Maar je kunt het ook combineren met de Stoomtram of het Stoommachinemuseum. Sowieso heeft Medemblik een prachtig historisch centrum waar je leuk doorheen kunt wandelen. Na afloop hebben we erwtensoep en een borrel gehaald in een heerlijk café, wat een fijne middag! 

Bekijk hier alle informatie over Sinterklaas in Kasteel Radboud. Veel plezier, en laat even weten hoe je het vond op de Facebookpagina! 

 

Alle locaties